CRANE STREET RESIDENCE

New Orleans, LA

Scope of Work:

• interior and exterior renovation
• new master suite addition
• new carport
• new courtyard with ornamental fountain and reflection pool

In early discussions with our client, Tom Keenan, we selected a few words that would describe his renovated house and its spaces: simple, light, flowing, tranquil, and “drama!” (Tom would occasionally throw his hands and eyes upward and exclaim “drama!” as we discussed the design).

The original living spaces were visually isolated from one another. The kitchen was not efficiently laid out and felt a bit claustrophobic. We strategically removed walls to open the kitchen up to the adjoining foyer, living room, and dining room; these four spaces are now united as the principal living area with views to Foliage Park and the new landscaped courtyard. We raised the ceiling at key points to punctuate the space, adding “drama!” New clerestory windows admit filtered sunlight and glimpses of oak canopies. The kitchen window looks out to playful birdhouses and a little butterfly garden. Between the kitchen and the foyer, we added an informal dining counter which serves as the social center of the house. It is the place for kids and pizza, newspapers and coffee, and lively conversations.

The palette of finishes is quite restrained in order to keep the little house simple and light. Like space, the finishes flow from room to room, adding to the perception of spatial continuity. We blended blonde woods, brushed metals, pale walls, and earth tone floors to create a calm and simple environment. We then added a bit of “drama!” with dark granite countertops, a few playful light fixtures, a freestanding fireplace veneered in birch, and a few key pieces of furniture.

This project was published in the October 2002 New Orleans magazine.

 


 

 


WALK-THROUGH
Click on any image to start the walk-through from that photograph.